Rólunk

Az intézmény története

A Mohács-Kölked Református Társegyházközség Pándy Kálmán Otthona egy – lakások céljára – készült négyszintes lakótelepi épületben kapott helyet.

Az 1948-49-es években készült el a „Tanulóvárosban” (a mai Újvárosban) tíz darab, háromszintes épület, melyből 1953-ban a Közületeket Elhelyező Bizottság határozata alapján nyolc épületet (68 lakást) az Egészségügyi Minisztérium részére utaltak szociális otthoni férőhelyek létesítésére, 800 fő rászorulónak biztosítva ezzel elhelyezést.

  1. január 1-én nyitotta meg kapuit ezen épületekben Baranya megye Szociális Otthona.

1955-ben az otthon engedélyezett férőhelyeinek száma 632 volt, amelyből 360 betegágyként, 140 általános és 132 pedig „gazdálkodó” ágyként működött.

1956-ben megkezdődött az intézeti férőhelyek számának csökkentése.

1957-ben Baranya megyei Szociális Betegotthonként jegyezték be az intézetet.

  1. január 1-től az addigi megyei fenntartású otthon a Mohács Városi Tanács Szociális Betegotthona lett.

Az intézmény szolgáltatásait igénybe vevő személyeket 1989-ig kórházi körülményekre emlékeztető nagy létszámú szobákban helyezték el. 1990-ben bútorvásárlással megkezdődött a lakószobák komfortosítása, tudván, hogy a lakók életét, magatartását jelentősen befolyásolja közvetlen környezetük fizikai, tárgyi világa is.

1995-ben a Népjóléti Minisztérium támogatásával megvalósított 20 férőhelyes bővítéssel egy időben került sor az intézmény belső felújítására és vált egyúttal lehetővé, hogy a pszichiátriai betegek és az értelmi fogyatékos lakók külön-külön gondozási egységekben kerüljenek elhelyezésre.

Jelenleg valamennyi gondozási egység rendelkezik ebédlővel, társalgóval; foglalkoztató-helyiségekkel, tréningkonyhákkal.  A főépületben tornatermet, zeneterápiás termet, kreatív műhelyt, fényterápiás szobát alakítottunk ki és rendeztünk be.

A desintitucionalizáció első lépéseként – minisztériumi támogatással – 1998-ban épült két lakóotthonunk értelmileg akadályozott fiatalok, majd két évvel később pedig pszichiátriai betegek részére. 2002-es évben a két akadálymentesített lakóotthon került átadásra.

Az intézmény 2005. január 1-től folyamatosan működteti a támogató szolgáltatását, melynek keretében személyi segítést, kísérést, illetve – elektromos kerekesszék szállítására is alkalmas gépjárművével, kísérettel vagy a nélkül – személyszállítást is végez.

2007 szeptembere óta az otthonhoz integráltan – szociális alapszolgáltatásként – 30 férőhelyes nappali intézmény működik a kistérségi társulás településein akadályoztatottsággal élő személyek számára.

  1. augusztus 1-től Mohács Város Képviselő Testülete az intézményt a Mohács-Kölked Református Társegyházközség fenntartásába adta. Az intézmény megnevezése: Mohács-Kölked Református Társegyházközség Pándy Kálmán Otthona.
  2. év utolsó napján megszűnt a lakóotthoni ellátásunk. 2014. január 1-től az átminősített lakóotthonainkban és a Brandt Ede utcában vásárolt lakás 4 férőhelyét is beleértve – 56 fő részére biztosítunk támogatott lakhatást.